« Späť

Komunálne voľby z pohľadu kresťana

Komunálne voľby z pohľadu kresťana

Veľmi rada chodievam medzi ľudí; nie že by som rada klebetila a bola zvedavá, kde a čo sa komu deje, ale naopak, rada som ľuďmi a pokúšam sa vnímať ich potreby, ak im viem pomôcť, tak rada pomôžem. Skrátka, rada chodím medzi ľudí, nie som introvert, ale extrovert.

Prečo o tom píšem? Lebo sa s vami chcem podeliť o dojmy, ktoré prežívam každé volebné obdobie. Opakuje sa to dookola. To, čo ma neustále mrzí a čo všade vidím, je všadeprítomné reptanie. Nesúhlas s vecami, s ľuďmi, s časom,  s počasím, a najmä s politikou.

 

Zdá sa mi ako keby ľudská bytosť bola bezmocná živá kamenná socha stojaca na námestí, frfľajúca na všetko, čo nemôže ovplyvniť: je mi teplo, je mi zima, zase prší, je tu tma, a čo holuby, čo si tie vôbec dovoľujú a čo to robia na mne?

 

Ale my nie sme kamennými bytosťami bez možnosti hýbať sa a konať! Teraz, 15. novembra, máme šancu zmeniť, čo sa nám nepáči.  Mnohí povedia: Voľby do komunálu nie sú dôležité.

To nie je pravda!

 

Ako voľby do parlamentu, tak aj voľby do mestských zastupiteľstiev sú dôležité. Naše staré mamy vraveli:  Je to „vrchnosť“, páni – treba ich počúvať!

Bolo by dobré, keby sme si toto všetci uvedomili. Ideme si voliť „vrchnosť“ – pánov, ktorí budú v mestských radách a budú riadiť naše mestá a dediny. A tu je najdôležitejšia vec: Koho si vyberieme,  ten bude nad nami „panovať“. Pýtate sa ako to môžem tak vravieť?

Jednoducho. Kto vytvára všeobecné záväzné nariadenia v obci, či už dobré a či zlé?

Predsa poslanci.

Kto určuje výšku daní, ktoré musíme odvádzať za svoje bývanie, a to len preto, že tu len žijeme?

Predsa poslanci.

Kto určuje výšku poplatku za nájomné, parkovanie a za môjho psíka?

No predsa poslanci !

Iste už spolu vidíme potrebu múdro a dobre sa rozhodnúť koho budeme voliť „za poslanca a starostu“.

Ja nechcem voliť tých, ktorí nám občanom sľubujú pred každými voľbami prázdne sľuby a po voľbách ako keby sa zem pod nimi zľahla; takí nemajú záujem o voliča, ale iba o jeho hlas.

 

Osobne budem voliť nových ľudí, ktorých život je založený na živej viere v Boha.

Prečo práve veriacich? Opäť použijem jednoduché slová našich starých mám:

 „Tí sa aspoň Boha boja a človeku neublížia“.

 

15. novembra máme šancu zmeniť atmosféru v našich obciach a mestách, poďme voliť!

 

Anna Poláková

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Keby politici poznali morálne zásady, mali by s niečím problém? Myslím si, že určite by neboli rozkrádačky verejných peňazí, predražené obstarávania, prebiehali by výberové konania na voľné pracovné miesta v štátnej správe, primátor či starosta by štátnymi funkciami neodmeňoval len kamarátov a známych, netrestal by oponentov, neodmeňoval by sponzorov verejnými zákazkami,…
Etika či morálka nemôže byť brzdiaci element pre primátora alebo starostu, lebo „ umožňuje, … vytvoriť ľudskejšiu rovnováhu a sociálny poriadok.“ Povedal pápež František na stretnutí s veľvyslancami, 16.5.2013.

A nemalo by to platiť tak ako písal údajne zahraničný časopis Economist, že spoločnosť ako taká by sa nemala chovať eticky alebo morálne, že to nie je vec pre spoločnosť, pre obchodnú spoločnosť, podnik, štát. To je vec pre jednotlivca, ale spoločnosť na to nemá dbať. Má len dbať na to, aby neporušovala zákony.
Odoslané 4.11.2014 20:31.
Múdro napísané...Poďme voliť charakterných ľudí, nie ľudí podľa strán.
Za človekom musia ísť nielen slová, ale činy, skutky, jeho viera musí byť živá!
Poďme voliť, aby sme naším hlasom urobili svet lepším.
Odoslané 5.11.2014 10:45.
Súčasnú politickú situáciu najlepšie vystihol v dnešnom denníku SME názov článku: Štát sme pomohli zhumpľovať my. Mám tiež taký názor, že politici môžu mať len takú moc, akú im dovolíme, ak im dovolíme, aby ich moc bola bez morálky, bude bez morálky. Najlepší recept, akých politikov máme vyberať nám dal pápež František, máme si vyberať politikov, ktorí majú morálku, lebo len zákon nezachráni zneužívanie verejnej moci. V jednej relácii som si vypočula názor, že pravidlá sa nedodržujú len keď musím, ale preto, že niečo je a nie je správne. A občianska angažovanosť by mala upozorňovať na porušovanie pravidiel. Neľahostajnosť a všímanie si vecí okolo seba, to je možno základ dodržiavania pravidiel. Nemusíme vyhľadávať prednosti volebného systému, ale práve akcent na pravidlá fungovania spoločnosti, ukázať na konkrétnych prípadoch, diskutovať o skutkoch a na tom dokumentovať ako sa veci majú. Bolo to vyjadrenie predsedu Najvyššieho správneho súdu vo včerajšej rozhlasovej relácii.
Odoslané 5.11.2014 11:19.

Najnovšie

Slovensko - krajina kde je hrdinstvom ostať žiť. Alebo?

Slovensko - krajina kde je hrdinstvom ostať žiť. Alebo?

Slovensko. Najchudobnejšia krajina eurózóny. Siedma najchudobnejšia krajina Európskej únie. Krajina s piatym najväčším množstvom korupcie v Európskej únii. A so šiestou...

Ako v nebi, tak i na zemi. A v politike

Mnohí kresťania sa každý deň modlia modlitbu Otčenáš a prosia o to, aby prišlo kráľovstvo Božie a aby sa uskutočnila Božia vôľa na zemi. Zamysleli ste sa ako sa to stane? Aj cez Vás. Boh...
Úlohou kresťana nie je ostať na okraji spoločnosti

Úlohou kresťana nie je ostať na okraji spoločnosti

Komunálna politika je rovnako dôležitá ako  „veľká“ politika. Ľudia miestnej politike pripisujú menšiu váhu, ale aj cez ňu dokážu politici ovplyvňovať zásadne chod a kvalitu nášho...

Komunálne voľby z pohľadu kresťana

Veľmi rada chodievam medzi ľudí; nie že by som rada klebetila a bola zvedavá, kde a čo sa komu deje, ale naopak, rada som ľuďmi a pokúšam sa vnímať ich potreby, ak im viem pomôcť,...